EDAT ANTIGA (s.VII aC - s.VdC)

Durant l’Edat Antiga, Catalunya va rebre influencia de diversos poblats de l’est del Mediterrani. En un principi, Catalunya estava habitada pels Ibers:

Els Ibers (VII aC – III dC)

Durant aquests anys, la península Iberica estava habitada pels Ibers. Els poblats Ibers solien estar envoltats per altes muralles i torres fetes amb pedres molt grans.
Les parets dels habitatges estaven fetes de fang i pedra; en canvi, les teulades estaven fetes de branques d’arbres i de fang. Els habitatges Ibers eren força petits: hi havia una sala rectangular on s’hi duien a terme les principals funcions de la vida quotidiana (descans, magatzem, cuinar...). Al mig d’aquesta habitació, hi havia el foc, que servia per cuinar, per escalfar la cambra. Per cuinar utilitzaven peces de ceràmica i estris de ferro. Hi havia altres habitacions on s’hi situaven els llits, que eren de fusta o de pell.
Normalment, a cada habitatge hi solia viure una família: el pare, la mare i els seus fills. També podria ser que visqués alguna persona gran, els avis i/o les àvies.
En els poblats existien places que eren d’ús comú, així com també alguns edificis públics: hi havia forns de pa i de ceràmica, cisternes d’aigua, basses per les escombraries...
                                                        Dibuix d'una casa Iber                                                           

Els Grecs (I dC – II dC)
Els grecs  varen arribar a la península Ibèrica al segle I dC Es van establir en alguns indrets coneguts de la Catalunya actual, com seria el cas d’Empúries (Emporion) o Roses (Rhode). El poblat grec va conviure durant uns anys amb l’Iber, fins que va arribar la conquista dels romans.
Els poblats grecs solien situar-se a prop del mar i a la desembocadura d’algun riu, per poder facilitar el comerç i el transport. Els carrers de les ciutats gregues eren estrets i foscos. La vida dels grecs a la ciutat es dividia en dos grans espais públics:
-          L’àgora: era una plaça on se celebrava el mercat. Els grecs passejaven, parlaven, compraven i venien tota mena d’aliments i estris.
-          L’acropoli: era un local envoltat per una muralla i on es trobaven els temples grecs i alguns dels edificis més importants.
L’habitatge grec solia ser d’una o dues plantes. Al centre de la casa i havia un gran pati interior on donaven totes els habitacions. En un cantó de l’habitatge hi havien els estables, on hi vivia el bestiar que cuidava la família. També hi havia una habitació que servia com a menjador, una altra reservada només per les dones de la casa, una altra que era la cuina... Les cases tenien pocs mobles i unes finestres molt petites. Per il·luminar les cases, els grecs utilitzaven unes làmpades d’oli: eren uns recipients oberts fets de pedra, fang o d’os, que contenien un oli que, quan s’encenia, feia una flama que il·luminava les cambres.
Esquema d'una casa grega

Mapa de l'Imperi Grec a l'Edat Antiga

                                                                                                                 
Els Romans (IIIdC – IVdC)

Els romans varen arribar a Catalunya l’any 218dC i varen conquerir gran part de la costa. Els romans benestants vivien en cases molt grans d’una o dues plantes. Les cambres es distribuïen al voltant d’un pati interior, que s’anomenava atri.  A l’atri hi solia haver l’impluvium, que era un espai que servia per recollir l’aigua de la pluja, que després utilitzaven per el dia a dia.
Com la casa grega, la casa romana tenia poques finestres i, a més, eren petites: els dormitoris (cubicula), el menjador i la cuina. Els romans, com els grecs, utilitzaven les làmpades d’oli, com els grecs, per il·luminar la casa a la nit i, a la vegada, escalfar-se.
Les ciutats romanes tenien els carrers rectes i pavimentats. Estaven envoltats per muralles i hi havia alguns edificis públics: les termes (banys públics), el fòrum (la plaça), el temple, l’amfiteatre...
L’Imperi Romà es va estendre des de l’Atlàntic, a l’oest, fins més enllà del mar Negre, a l’est:
Mapa de l'Imperi Romà
Esquema d'una casa romana